ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΝΑΣ

Το 1980 συμμετέχει στην ιστορική ηχογράφηση της Λιλιπούπολης με το Μάνο Χατζιδάκι και από τότε μέχρι το 1995 έχει ηχογραφήσει σε πάνω από 800 δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Ιδρυτής του γκρουπ ISKRA και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ορχήστρα jazz της ΕΟΚ.

Έχει ήδη 13 προσωπικά CDs (A New Day, Parastasis, Horizon, Amorosa, Stand Art, Echoes, Domino, Interspirit, Maestro, Acrobat, The Nest “live in Athens, Secrets, Topaz) μέσα στα οποία συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Bireli Lagrene, Eric Marienthal, Dennis Chambers, Mitch Forman, Scott Kinsey, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini, Alex Acuna, Lew Soloff, Tony Lacatos κ.α.

Το cd “INTERSPIRIT” περιλαμβάνει μουσική του που συνέθεσε ειδικά για τον μεγάλο μπασίστα Anthony Jackson. Το cd έχει εκδώσει η Αμερικάνικη εταιρεία “Abstract Logix” και κυκλοφορεί ήδη σε όλη την Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ μπήκε στη λίστα των υποψηφίων του “53rd Grammy Award” στην κατηγορία “Best Contemporary Jazz Album”.

Η μουσική αυτού του cd παρουσιάστηκε σε Αμερική (μεταξύ άλλων,στο ιστορικό 55 Bar της Ν. Υόρκης και στην έκθεση NAMM στο Λος Άντζελες) στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Ιαπωνία και Κορέα με εξαιρετική επιτυχία, ενώ η Ιαπωνική εταιρεία “King Records” επανεκδίδει τα προηγούμενα cds «Echoes» και «Domino» σε ολόκληρη την Ασία.

Έχει δώσει πολυάριθμες προσωπικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττό, Παλλάς όπου εκτελέσθηκαν δικά του έργα από όλες τις μεγάλες Ελληνικές Ορχήστρες (Ορχήστρα ΕΡΤ, Big Band της EΡΤ, KOEM, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα, Big Band Δήμου Αθηναίων κ.λ.π) καθώς και από μεγάλες ορχήστρες και ensembles του εξωτερικού.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο ενώ είναι ιδρυτής του Ωδείου Τέχνης και του πολυχώρου ΑΘΗΝΑ΄Live όπου με δική του πρωτοβουλία έχουν διοργανωθεί συναυλίες και σεμινάρια με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας jazz σκηνής (John Scofield, Pat Martino, Joe Zawinul, Buster Williams, Billy Cobham, Steve Gadd, John Pattituci, Dennis Chambers, Allan Holdsworth, Scott Henderson, Frank Gambale, Victor Wooten, Anthony Jackson και άλλοι).

Ως εκπαιδευτικός έχει διδάξει Ηλεκτρικό Μπάσο σε περισσότερους από 1500 επαγγελματίες του χώρου και jazz θεωρητικά. Είναι συγγραφέας 24 εκπαιδευτικών βιβλίων μουσικής τα οποία διδάσκονται σε όλα τα σύγχρονα ωδεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Σήμερα με το γκρουπ του YFG-Yiorgos Fakanas Group δίνει πολυάριθμες συναυλίες συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της διεθνούς jazz fusion σκηνής όπως οι Guthrie Govan, Mike Stern, Frank Gambale, Anthony Jackson, Dave Weckl, Alex Acuna, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Horacio El Negro, Greg Howe, Eric Marienthal, Brett Garsed, Otmaro Ruiz, Barry Finerty, Mitch Forman, Tony Lakatos, Scott Kinsey, Jeff Richman ,Bob Franceschini και πολλούς ακόμη.

Το cd “INTERSPIRIT” μπήκε στη λίστα των υποψηφίων του
53rd Grammy Award” στην κατηγορία “Best Contemporary Jazz Album”.

Είναι εκδότης του περιοδικού Jazz Fusion Mood.

Το cd “MAESTRO” , στο οποίο συμμετέχουν οι Alex Acuna, Bireli Lagrene, Eric Marienthal και Scott Kinsey, περιλαμβάνει μουσική αφιερωμένη στο μεγάλο μαέστρο Δ. Μητρόπουλο. Μόλις κυκλοφόρησε το 10ο cd του με τίτλο “ACROBAT” με την εξαιρετική συμμετοχή των : Dennis Chambers στα drums, Mike Stern στην κιθάρα και Lew Soloff στην τρομπέτα.